Wat wij kunnen doen voor jou
Leden van de VVNH zijn professioneel bezig met de handel in hout. Dit vergt niet alleen de nodige productkennis, maar ook een gedetailleerde kennis van juridische, sociale en economische onderdelen van de bedrijfsvoering. Het secretariaat van de VVNH ondersteunt haar leden op diverse manieren, zodat de leden zich vooral kunnen richten op de eigen bedrijfsvoering.
Algemene vragen van leden worden vanzelfsprekend door de medewerkers van het secretariaat beantwoord. Bedrijfsspecifieke zaken en onderwerpen vergen doorgaans meer verdieping en tijd en daarvoor heeft de VVNH het zogeheten Individueel Dienstverleningsabonnement. De individuele dienstverlening van het VVNH-secretariaat geeft een welkome, zo niet noodzakelijke handreiking bij het oplossen van bedrijfsgerichte problemen. En dat tegen een fractie van de kosten die commerciële dienstverleners hiervoor rekenen. U kunt hiervoor contact opnemen met het VVNH secretariaat via 036 5321020 of info@vvnh.nl.
Voorbeelden van activiteiten die de VVNH voor haar leden doet zijn:
- CAO onderhandelingen, waarbij de VVNH de werkgevers vertegenwoordigt Inzet is het bereiken van een cao waarin een zo volledig mogelijk arbeidsvoorwaardenpakket wordt aangeboden. Het belang van zowel de werkgevers als de werknemers wordt hierin meegenomen.
- Adviezen op het gebied van pensioen. De VVNH vertegenwoordigt de werkgevers bij de gesprekken met het pensioenfonds en de vakbonden. Insteek is het bereiken van een zo hoog mogelijke en evenwichtige pensioenopbouw waarbij de kosten voor zowel de werkgevers als de werknemers zo min mogelijk stijgen.
- Verzorgen van individuele dienstverlening op het gebied van arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden, ontslagaangelegenheden, medezeggenschap en pensioen.
- Sinds de bekendmaking van de EUDR volgt de VVNH de ontwikkelingen op de voet, heeft een werkgroep ingesteld bestaande uit leden en experts om de leden zo goed mogelijk te kunnen informeren over de uitwerkingen. Hiertoe:
- Organiseert de VVNH regelmatig Houtcafés en ALV’s in het teken van de EUDR
- Stelt de VVNH een tool beschikbaar, exclusief voor leden, die het voldoen aan de eisen van de EUDR gemakkelijker maakt. Vanuit het secretariaat is er uiteraard de nodige ondersteuning beschikbaar.
- Heeft de VVNH alle beschikbare informatie en belangrijke documenten, zoals 'supplier letters' in 8 verschillende talen, op een speciale webpagina staan.
- Beschikbaar stellen van LCA’s en EPD’s. De VVNH en haar leden hebben belang bij een goede positionering van hout als (bouw)materiaal. De LCA’s en EPD’s kunnen door opdrachtgevers, architecten, adviseurs en aannemers gebruikt worden voor de berekening van bijvoorbeeld de, voor een bouwvergunning verplichte, Milieuprestatieberekening Gebouwen (MPG).
- Informeren van leden d.m.v. Nieuwsbrieven & Nieuwsflitsen over de laatste belangrijke en actuele ontwikkelingen. Denk hierbij aan sociale wet- en regelgeving, maar ook de ontwikkelingen op het gebied van (Europese) (bouw)regelgeving (milieu, brand, constructies, gezondheid etc), fytosanitaire zaken en douanezaken.
- Organiseren van diverse bijeenkomsten (ALV’s, Houtcafés, etc.) waar leden kennis en actuele informatie opdoen en elkaar ontmoeten en netwerken.
- Activiteiten op het gebied van veilige arbeidsomstandigheden en duurzame inzetbaarheid
- Activiteiten vanuit het Fonds OO&A o.a. gericht op scholing, duurzame inzetbaarheid en veiligheid
- Beschikbaar stellen van een getoetste branche RI&E en geactualiseerde arbocatalogus
- Verzorgen van opleidingen, cursussen en trainingen voor medewerkers (en werkgevers) via het HoutOpleidingsCentrum (HOC) en via het Kenniscentrum Bouwtoelevering (KCBT).
- Ontzorgen van haar leden door diverse activiteiten, bijvoorbeeld:
- Algemene verkoopvoorwaarden voor de Houthandel
- Uitwerken van verwerkingsvoorschriften van producten (Houtwijzers) in het kader van de Wet Kwaliteits Borging (WKB),
- Het uitvoeren van brandtesten om de prestaties van gevelbekledingen (EU brandklasse) te kunnen aantonen.
- Onderzoek naar sterkteklassen en beoordeling van tweede leven hout voor toepassing binnen de Circulaire Economie
- Garantieverklaring Hout in de GWW
- Lobbyen in o.a. Den Haag en Brussel door het actief onderhouden van contacten met ministeries, politieke partijen, collega-brancheorganisaties en andere relevante organisaties waaronder NGO’s.
- Vertegenwoordiging van haar leden in (inter-)nationale expertteams, commissies en klankbord- en werkgroepen om zo bij te dragen aan oplossingen om belemmering te voorkomen en kansen voor hout te benutten.
- Lid zijn van- en actief deelnemen aan bijeenkomsten van Europese collega koepelorganisaties, te weten ETTF en CEI-bois, om Europese ontwikkelingen te sturen en te volgen.
- Promoten van ‘Meer bouwen met hout’ in een meerjarige marketingcampagne via Centrum Hout, samen met de NBVT. Want hoe meer er met hout gebouwd wordt, hoe beter dat is voor de handel in hout.
- Jaarlijks monitoren van hoeveel gecertificeerd hout op de Nederlandse markt, om het aandeel duurzaam geproduceerd hout op de markt aantoonbaar te maken. Een belangrijk punt voor (de leden van de) VVNH.
- Onderzoeken van ‘nieuwe’ toepassingen voor – nog relatief onbekende- houtsoorten. De geschiktheid hiervan voor de genoemde afzetkanalen moet veelal nog worden aangetoond. Onderzoeken naar de duurzaamheid, bewerkbaarheid, elasticiteit, buigsterkte en lijm- en afwerkbaarheid worden in opdracht van de VVNH in samenwerking met andere partijen uitgezet.
- Samenbrengen van de Jonge Managers in de sector door het organiseren van themabijeenkomsten, waarbij gezelligheid natuurlijk niet mag ontbreken.
- Informeren van het brede publiek over diverse houtzaken via social media.